Erik Linder
Erik Linder är en av Sveriges mest aktiva underhållare. Ingen scen är för stor eller för liten. De senaste åren har han uppträtt i flera konstellationer men främst i eget namn och tillsammans med pianisten Fredric Wide, samt i gruppen Trion bestående av Erik själv, Fredric Wide och Ludvig Jerner. Mer om Trion på www.trion.nu.

Erik var finalist i TV4:s Talang 2009, och tävlade i Melodifestivalen 2010. Han medverkade även i Diggiloo-turnén 2010. Erik har släppt fyra album, "Inifrån" (2009), "På riktigt" (2012), julskivan "Röda dagar" (2013) och Liveinspelningen av turnén "Till minne av Ted Gärdestad" (2015). Den sistnämnde endast i begränsad fysisk upplaga.

Erik Linder är född och uppvuxen i Tyresö, utanför Stockholm. Han började sjunga tidigt, gick i Tyresö musikklasser och fortsatte sin musikutbildning på musiklinjen vid Södra Latins gymnasium. Därefter ett år vid en sång- och teaterskola i Sundbyberg och ett år vid Stockholms musikkonservatorium. Han har skrivit musik sedan 14 års ålder, och i släkten inspireras han av farfar Sune Linder som är jazz-saxofonist.

2009
Erik Linder fick sitt nationella genombrott i TV-programmet Talang 2009 på TV4. Efter sitt första framträdande gick han direkt till semifinal och blev sedan framröstad av folket till final. Han fick övertygande 25 % av rösterna medan tvåan endast fick 8% i omröstningen. Hans framträdande har över en halv miljon visningar på Youtube och har lett till att Erik Linder har fans över hela världen, detta trots att hans låtar sjungs på svenska.

Peter Swartling och Daniel Breitholtz fastnade direkt för Eriks sångbegåvning och gav honom skivkontrakt hos Sony Music Sweden. "Vi fastnade tidigt för Erik Linders fantastiska sångbegåvning och det ska bli otroligt roligt att jobba fram ett riktigt kvalitativt album där Erik ger nytt liv till några av Sveriges mest omtyckta låtar. Jag och Peter har bedömt tusentals sångare under våra resor i Sverige och Erik tillhör de absolut mest begåvade av dem alla." säger Daniel Breitholtz.

Erik Linders debutalbum "Inifrån" släpptes 8:e juli 2009 och innehåller tolkningar av kända svenska låtar. Bland titlarna återfinns Tro (Marie Fredriksson), Ingen kan älska som vi (Krister Linder), Utan dina andetag (Kent), Kom änglar (Lars Winnerbäck) och För kärlekens skull (Ted Gärdestad).

Under året uppträdde Erik Linder i flera TV-program, bl.a. Sommarkrysset och Bingolotto

2010
Erik Linder medverkade i Melodifestivalen 2010 med bidraget "Hur kan jag tro på kärlek" skriven av bl.a. legenden Kenneth Gärdestad. Låten tävlade i den tredje tävlingen i Göteborg, och slutade på femte plats.

Sommaren 2010 medverkade Erik Linder i Sveriges största sommarturné, Diggiloo. Där sågs han tillsammans med bl.a. Jessica Andersson, Markoolio, Lasse Holm och Alcazar.

Samtidigt släpps Singeln "Du" som spelades dagligen på Sveriges Radio P4 i hela landet.

2011
I januari 2011 avslutar Erik Linder samarbetet med Sony Music och släpper singeln "Bara du och jag" på eget skivbolag. Singeln är den första ifrån det kommande albumet som släpps våren 2012. "Bara du och jag" klev direkt in på iTunes topplista.

Singelns musikvideo, som släpptes 3 april, gick direkt upp på Youtube's topp-10-lista över mest sedda musikklipp.

2012
Det nya albumet "På riktigt" släpptes 29:e augusti och tog sig direkt upp på Sverigetoppens topp tio. Detta efter att sommarsingeln "Himmel, hav och land" spelats i Sveriges Radio hela sommaren.

2013
Erik Linder kliver in i studion i april och spelar in sitt tredje album, julalbumet "Röda dagar". Under sommaren spelas "Himmel, hav och land" återigen i Sveriges radio P4. Erik Linder släpper nya albumet 13 november 2013.

2014
Erik Linder påbörjar turnén "Till minne av Ted Gärdestad" där han tolkar de älskade låtarna som Ted och brodern Kenneth Gärdestad skrev. Kenneth Gärdestad berättar om Teds liv och om musiken, Erik sjunger ackompanjerad av "Magdalena Eriksson Band". Sverigeturnén började hösten 2014 och fortsätter våren 2015.

Erik Linder uppträdde även i New York vid invigningen av utställningen "En dag för livet", där svenska konstnärer ställde ut konst som såldes till förmän för bröstcancerfonden.

Dubbla framträdanden i Kina. Erik Linder åkte tillsammans med gitarristen Johan Randén till Kina för att uppträda för Svenska Handelskammaren i både Peking och Shanghai.

2015
Turnén "Till minne av Ted Gärdestad" fortsätter under våren, och live-skivan med samma namn ges ut i fysisk form.
Erik Linder expanderar i sitt bolag och signar andra artister, bla. Timoteij och Jan Johansen.

Turné i Kina. Erik och Fredric Wide gjorde tio spelningar på 14 dagar i flera städer i Kina, Bl.a. Peking och Shanghai.

2016
Erik Linder ses på live-scener i hela landet.
Vecka 23 är Erik konferencier och underhållare vid invigningen av IKEA museum.

Eriks skivbolag Tilia Records ger ut Jan Johansens album "Trumslagarens pojke" och singeln med samma namn. Även Timoteijs sista EP och singel ges ut detta år. 

Första året som "Jakten på den försvunna julstämningen" Eriks julkonsert (tillsammans med Fredric Wide och Ludvig Jerner) spelas i Tyresö. En bejublad julsaga och konsert.

2017
Erik Linder släpper en ny låt, "Vägen till dig", en duett tillsammans med Evelina Olsén. Låten skrev de ihop efter att vännen Camilla Läckberg i hemlighet frågat dem om de vill skriva hennes och Simon Skölds bröllopslåt. 

Eriks skivbolag Tilia Records ger ut skivan till Tobias Karlssons dansföreställning "Dansa samba med med mig", med bl.a. Rikard Wolff, Lill Lindfors, Alexander Ryback, Jack Vreeswijk m.fl.

Erik gör den stora julshowen "Vinterland" i Skara under december.
"Jakten på den försvunna julstämningen", Eriks julkonsert (tillsammans med Fredric Wide och Ludvig Jerner) spelas fyra gånger, en gång i Vimmerby (i samarbete med Rotary) och tre gånger i Tyresö för fulla hus.

2018-2020
Erik Linder är en av Sveriges mest aktiva underhållare. Ingen scen är för stor eller för liten. De senaste åren har han uppträtt i flera konstellationer men främst i eget namn och tillsammans med pianisten Fredric Wide, samt i gruppen Trion bestående av Erik själv, Fredric Wide och Ludvig Jerner. Mer om Trion på www.trion.nu.